На 11 ноември 2022г.  кмета на община Борован инж. Десислава

...
На 11 ноември 2022г.  кмета на община Борован инж. Десислава
Коментари Харесай

Кметът на община Борован инж. Десислава Тодорова взе участие на работна среща по инициатива на Иван Гешев /снимки/

На 11 ноември 2022г.  кмета на община Борован инж. Десислава  Тодорова взе присъединяване като член на управителния съвет на НСОРБ в работна среща по самодейност на Главния прокурор на Република България Иван Гешев.  
На срещата бяха разисквани опциите за по-ефективен разговор сред структурите на прокуратурата и локалната власт.
Двете съществени тематики, които  се дискутираха са  локални измерения на някой типове престъпност – битова престъпност, наркоразпространие и други типове закононарушения и инспекции за правда върху актовете и дейностите на локалната власт. 
Инж. Десислава Тодорова взе отношение по тематиката за типовете битова престъпност, наркоразпространето и други като показа своите наблюдения, като акцентира, че най – висока престъпност с коефициент  1722 на 100 хиляди души население е записано в Районно ръководство Бяла Слатина с сектор Борован съгласно данни на OД на Министерство на вътрешните работи – гр. Враца. Населението на община Борован е застаряващо с доминиращ брой роми, като доста постоянно се чуват терзанията на жителите, че остават с усещане за безотговорност, усещат боязън, когато преписките биват прекратявани заради някои от следните аргументи – по незначителност, по отминалост или заради подписване на съглашение с прокуратурата. Във всички тези случаи нарушителите се разхождат свободно по улиците. 
Г-жа Тодорова подчертава, че общините поставят обилни старания за запазване на публичния ред, сигурността и собствеността на жителите в обитаеми места. По отношение противопоставяне на битова престъпност се влага забележителен запас  в построяването на  видеонаблюдение и улично осветяване на местата с нараснал риск от закононарушения. Полагат се старания за подобряваме и пътната инфраструктура във връзка с пътната сигурност, само че кметовете имат минимални пълномощия за надзор главно при паркирането. Паради всички тези аргументи се постанова  промяна в законодателството “ 
Инж.Десислава Тодорова благодари за положителната връзка и взаимна работа с представителите на ОД на Министерство на вътрешните работи Враца и Прокуратура.
В резултат от актуалната полемика  бяха взети решения да се сътвори  работна група сред прокуратурата и НСОРБ, която на експертно равнище да дискутира настоящи проблеми от компетенциите на двете страни и да предлага опция за ефикасното им решение. Ще бъдат готови също взаимни оферти за промени в законодателството, което е директно обвързвано и с работа на общинските препоръки.  
Главния прокурор  пое самодейността за по-тясна връзка с локалната власт в търсене на ефикасни решения за всички жители, като срещна цялостната поддръжка на управлението на НСОРБ. Желанието за динамичен и градивен разговор и от двете страни не се възприема, единствено като връзка сред институциите, а като партньорство в разрешаването на редица проблеми и сливане на напъните за търсене на по-голяма успеваемост от всички институции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР